dinsdag 28 maart 2017

Persoonlijke spullen Mata Hari leveren 45.000 euro op

kartonnen Juwelendoosje 

Tientallen bezittingen van de legendarische spionne Mata Hari (1876-1917) zijn vandaag geveild bij veilinghuis De Zwaan in Amsterdam.
Tussen de tachtig items bevonden zich onder meer brieven aan haar toenmalige echtgenoot Rudolph MacLeod. De spullen leverden ruim 45.000 euro op.
Behalve de brieven werden ook foto’s en andere spullen van de spionne verhandeld. Tussen de voorwerpen zaten onder meer een babyboek en een broche van haar dochter Non.
De spullen zijn afkomstig uit de privéverzameling van een kleinkind van MacLeod. Een schilderij, gemaakt door een Franse schilder, ging weg voor 6600 euro.
Mata Hari, die eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle heette, werd geboren in Leeuwarden, en werd in 1917 tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Fransen gefusilleerd wegens hoogverraad.
Ze zou Franse officieren met wie ze een verhouding had militaire geheimen hebben ontfutseld.
Een deel van haar spullen, waaronder sieraden en een kinderservies, werd vorig jaar al geveild. Toen was de opbrengst 17.000 euro.

Die spullen kwamen uit een particuliere collectie.

Menukaart Huwelijks diner. 



Diversen kookboeken

Lederen fotoalbums.

Sinterklaas gedicht.

Weer een reden voor mij om het in miniatuur te maken.

Geen opmerkingen:

De Mata Hari pop kleden.

De dansende Mata Hari pop, heeft Annemarie Kwikkel mij mee geholpen. Zij heeft de pop gemaakt. En ik heb haar gekleed . ...