Mata Hari in miniatuur

Hier vind u de vervolg delen van Mata Hari.

 

Mata Hari deel 2: Trouwen in Amsterdam.

 

Mata Hari deel 3: Foto's maken in een fotostudio. 1887

 

Mata Hari deel 4: Nederlands Indië

 
 

Mata Hari deel 6 : Haar grote liefde - Vadime de Massloff - 1916

 
 
 
 
In het jaar 2000 liep ik in het Fries-Museum voor een tentoonstelling, en stuitte op de Mata Hari zaal. Had wel eens van haar gehoord natuurlijk maar wist er niet het fijne van. De sfeer in de zaal met de zachte muziek, de talloze foto’s, en om daar meer van de geschiedenis te lezen en te bekijken, brachten mij op het idee, om ook eens zo’n dansende Mata Hari te gaan maken.
 
Ik bouwde al jaren poppenhuizen een museum enz. in miniatuur, maar deed nooit zoveel met poppen. Toch was er iets met deze vrouw, ik vond haar zo prachtig en imponerend, ze liet mij niet los!!!
Eenmaal thuis gekomen ging ik de volgende dag achter mijn computer zitten, typte Mata Hari in, en vond honderden sites, en foto’s van over de hele wereld.
Waaronder een van het Fries-Museum.

Ik printte alles uit en de volgende zomer 2001 op pad met mijn oudste dochter, als een soort spoorzoekertje door Leeuwarden.

En wij vonden alle gebouwen van haar geboorte huis (…de Hoedenwinkel daaronder was wel weg…)scholen enz, die wat met haar jeugd te maken hadden gehad. Het was voor mij een zonnige dag om nooit meer te vergeten!

Héél véél onderzoek was nodig om mijn projecten, zo waarheidsgetrouw mogelijk over te laten komen, tijdens het maken van mijn projecten. Want dat het niet bij die ene pop zou blijven was voor mij al snel duidelijk. Mata Hari werd een Passie van mij, ja ik zag het al voor me, om Mata Hari’s leven als een soort van driedimensionale biografie in miniatuur neer te zetten.

Ik kocht boeken en films, maar kwam er al snel achter dat ik daar ook goed op moest letten wat waarheid was en fictie , zeker als jezelf het verhaal niet goed kent!
Ook veel bezoeken gebracht aan museums, zo kwam ik er bv. in Bronbeek achter wat de kleuren van MacLeod (…..de echtgenoot van Margaretha…)waren om zijn uniform bij de KNIL. na te maken. Al met al heb ik na 5 jaar met heel veel interesse, plezier ,en emoties gewerkt aan de gebouwen, popjes maken, bloemen, enz.

Totaal zijn er 9 showbakken gemaakt. De Kelders met daarop de winkel van haar vader Adam Zelle, haar huwelijk met MacLeod, en scène bij de fotograaf, het gezin in de achtertuin in Nederlands-Indië, haar dansoptreden in een privé salon , een boudoir met haar grote liefde Vadime de Massloff, haar arrestatie, de cel in Saint Lazare, en ten slotte haar trieste executie.


Als klap op de vuurpijl, is er ook nog een droom van mij uitgekomen, na het plaatsen in verschillende poppenhuis bladen waren de bakken ook in 2005 te bezichtigen, in het Fries-Museum
Bijna 2 jaar hebben ze daar in de patio gestaan. Eerst zou het een seizoen zijn. Maar Gerk Koopmans vroeg of ik het na groot succes er nog een jaar aan wilde aanplakken.
Nu staat het weer thuis, en heeft mijn man een museum kamer voor mij gebouwd.
Die kosteloos voor het publiek, na een afspraak te bezichtigen is.


Ja een droom kwam voor mij uit, dat Margaretha, Geertruida Zelle eens in haar geboorte plaats Leeuwarden zou staan.
 
Oordeel uzelf of het een bezoekje waard is ? en mail  mij op
 

FriesMuseum te Leeuwarden

Geen opmerkingen:

De Mata Hari pop kleden.

De dansende Mata Hari pop, heeft Annemarie Kwikkel mij mee geholpen. Zij heeft de pop gemaakt. En ik heb haar gekleed . ...